Aρπαγόφυτο (Harpagophytum procumbens) Γράφει: Jan de Vries, Φυσιοπαθητικός.
Tο αρπαγόφυτο (Harpagophytum procumbens) προέρχεται από την έρημο Καλαχάρι της Νότιας Αφρικής. Λέγεται αρπαγόφυτο (Αγγλική ονομασία Devil’s Claw – νύχια του διαβόλου) γιατί έχει ασυνήθιστη εμφάνιση (σαν ανοιχτά δάκτυλα χεριού προστατευόμενα από αγκάθια).
Μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσο περιγραφικό είναι το όνομα κάποιου βοτάνου. Σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά εύστοχη η ονομασία του που πραγματικά φαίνεται να «βάζει τα νύχια του στο πρόβλημα» φτάνοντας δηλαδή στην καρδιά του.
Το αρπαγόφυτο έχει χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα θεραπείας για ιούς, παράσιτα, και αλλεργικές αντιδράσεις και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται είναι συχνά πέρα από τις προσδοκίες μου.
Για αιώνες Αφρικανοί ιθαγενείς έχουν χρησιμοποιήσει τη ρίζα του βοτάνου για τις ιατρικές ιδιότητές του σε ευρύ φάσμα παθήσεων που περιλαμβάνουν πυρετό, ελονοσία και δυσπεψία. Ωστόσο το βότανο έγινε διαθέσιμο για ευρύτερη χρήση μόλις τον περασμένο αιώνα.
Η φαρμακευτική του ελκυστικότητα έγκειται στο ότι δεν περιέχει τοξικές ουσίες και δεν έχει καμία γνωστή παρενέργεια κατά συνέπεια είναι κατάλληλο για γενικό καθαρισμό των οργάνων και έχει καλή διουριτική επίδραση. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, δρα προληπτικά κατά πιθανών ανεπιθύμητων καταστάσεων.
Το αρπαγόφυτο είναι δυνατό να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή από αρθρίτιδα, καθώς και του πόνους χαμηλά στην πλάτη, στα γόνατα και στο ισχίο. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τενοντίτιδας κ.α..
Σε πολλές αναφορές/άρθρα σχετικά με τα φυτικά φάρμακα θα βρείτε υπέροχες μαρτυρίες από ασθενείς με ιστορικό ρευματικών ή αρθριτικών παθήσεων οι οποίοι έχουν αισθανθεί μεγάλη ανακούφιση μετά από θεραπεία με βάση το βότανο αυτό.
Υπάρχουν τουλάχιστον 8 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια μορφή αυτών των παθήσεων. Οι ασθενείς αναζητούν ανακούφιση και βοήθεια από γιατρούς ή νοσοκομεία και συχνά πληροφορούνται ότι απλά θα πρέπει να ζουν με την ασθένειά τους και ότι ελάχιστη βελτίωση είναι δυνατό να συμβεί.
Το αρπαγόφυτο είναι δυνατό να αποτελέσει εναλλακτική λύση για εκείνους που λαμβάνουν συμβατικά παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο συκώτι και στο στομάχι.
Εκτός από τη σωστή διατροφή απαλλαγμένη από οξέα, την ήπια άσκηση, τη χαλάρωση και τα συμπληρώματα διατροφής το αρπαγόφυτο είναι δυνατό να είναι αποτελεσματικός τρόπος ώστε να αντιμετωπιστούν οι ρευματικές παθήσεις με φυσική θεραπεία!
Jan de Vries, Φυσιοπαθητικός
Holistic Life
πηγη
http://www.dromostherapeia.gr