Που ωφελεί και για ποιους λόγους:
ΤΟΝ χυλό ΜΕ σίταρι τρέφεται Ο οργανισμός Χωρίς ΝΑ κουράζονται ΤΑ πεπτικά Όργανα.
Χωνεύεται και απορροφάται από το στομάχι και τα έντερα χωρίς πολλή εργασία, χωρίς να γίνουν πολλές περισταλτικές κινήσεις.
Για αυτό οι άρρωστοι αισθάνονται με την τροφή αυτή ελαφρότητα κατά την πέψη.
Ο χυλός είναι εύπεπτος, ΚΑΙ διηθούμενος ΣΤΟΝ γαστρικό σωλήνα συντελεί Δια Της χολής ΚΑΙ Των εντερικών ΥΓΡΩΝ ΝΑ γίνεται διάλυσης Των επικολλημένων ουσιών ΣΤΑ έντερα, οι οποίες βγαίνουν με τις κενώσεις και με τις εκκρίσεις.
Έτσι αυτό καθαρίζει ο γαστρεντερικός σωλήνας και οι εντερικοί έλικες, επανακτούν την φυσιολογική λειτουργικότητα, την περισταλτικότητά τους, γιατρευόμενοι ριζικώς.
Η δίαιτα είναι ιδανική για τις γαστρικές ασθένειες.
Σε πολλούς, γαστροπαθείς αρρώστους τα έντερα και ιδίως το παχύ έντερο, ένεκα του επικολλημένου πουρί, έχουν πρηξίματα ΚΑΙ πόνους\
ΜΕ ΤΟΝ χυλό σίτου προσόντων ως τροφή το η συχνή αυτή πάθηση υποχωρεί. Γιατί με αυτή την δίαιτα, η παλαιά επικολλημένη ακαθαρσία λιώνει και βγαίνει με τις κενώσεις. Τα έντερα ξεπρήζονται, αυτοκαθαρίζονται και η γαστρίτιδα, η κολίτιδα, που έχουν οι περισσότεροι άρρωστοι, γιατρεύεται ριζικώς. Με τις κοπρικές ακαθαρσίες πέφτουν από τον εντερικό σωλήνα μερικές φορές βλέννες και πέτσες. Αυτές είναι κομματάκια του εσωτερικού υμένα των εντέρων, ο οποίος είναι φλογισμένος στις χρόνιες εντεροπάθειες ή σάπιος και για αυτό αποπίπτει. Κάποτε οι βλεννοπέτσες είναι άφθονες, για αυτό και οι θεραπευόμενοι ανησυχούν. Αλλά είναι παράλογη η στενοχώρια από αυτό. Όταν ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι πεπαχυμένος από άπεπτες ακαθαρσίες, ιδίως στους παχυσάρκους γαστροπαθείς, έντεροκολιτικούς κλπ. κατά την κάθαρση με χυλοδίαιτα και κλύσματα είναι επόμενο να βγαίνουν πολλές βλέννες.
Δεν είναι αυτή η ασθένεια, όπως νομίζουν οι άρρωστοι, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Της αυτοκαθάρσης Των εντέρων. Αφού πέσουν οι βλεννοπέτσες και καθαρισθεί καλά το έντερο βγαίνει καινούργιος εσωτερικός υμένας, καθόσον οι ιστοί του σώματος έχουν εμφύτως την δυνατότητα να αναπαράγονται. Η γινομένη αυτή ανάπλαση του έσω τοιχώματος των εντέρων αποτελεί τη βάση ριζικής φυσιοθεραπείας των γαστρεντερικών νόσων. Αυτή η αναπλαστική θεραπεία γίνεται σε 10-20 ημέρες. Στα νεαρά άτομα σε λίγες ημέρες, διότι η ζωτικότης του οργανισμού των είναι εντονότερη. Στις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν η βλεννογόνος ακαθαρσία στα έντερα είναι αποσκληρυμένη και περισσότερη, η ανατομοφυσιολογική αποκατάσταση στα έντερα γίνεται βραδύτερα.
Ο χυλός σίτου προκαλεί άφθονη διούρηση, στους περισσοτέρους αρρώστους από τις πρώτες ημέρες, σε άλλους αργότερα.
Ενώ οι ενήλικοι βγάζουν συνήθως 1 κιλό ούρα στο 24ωρο, Το χυλό ΜΕ σίτου αυξάνουν αυτά ΣΤΟ διπλάσιο ΚΑΙ τριπλάσιο
ΜΕΧΡΙ 3 1/2 κιλά έκκριση στο 24ωρο.
Η αύξησης των ούρων οφείλεται στο ότι οι αφομοιώσεις από τους ιστούς γίνονται νωρίτερα, συνεπεία της μη απορροφήσεως σηπτικών υλών από τα έντερα, λόγω της δια της χυλοσιτοδιαίτης αυτοκαθάρσεως τους. Δία της άφθονου ουρήσεως βγαίνουν πολλά υγρά, άλατα, και τοξίνες του σώματος. Ο οργανισμός ξαλαφρώνει από πολλές περιττές ύλες. φυτρο
Αποτοξίνωση
Γίνεται γενική αποτοξίνωση, μια βασική προϋπόθεση για τη θεραπεία όλου του σώματος και των περισσότερων επί μέρους βλαβών του. Οταν καθαρίζει ο οργανισμός από αυτό τοξίνες και άλατα, η αφομοίωση στους ιστούς γίνεται φυσιολογικότερη. Αυτό είναι συνεπεία της αποτοξινώσεως, και της φυσιολογικής λειτουργίας των ιστών, και οι κατά τόπους βλάβες διαλύονται, αυτοθεραπεύονται Η χυλοσιτοθεραπεία χρησιμοποιείτε Από ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ Ελλάδα Η ΣΕ πολλές χιλιάδες άρρωστοι Από Ασθένειες ΤΟΥ στομάχου, του ήπατος, εντέρων, νεφρών, αίματος, των σπλάγχνων και ιστών του σώματος, του δέρματος κλπ. Η χυλοδίαιτα,
3 πίατα χυλό απο σιτάρι την ημέρα και ταυτόχρονα 2 ποτήρια χυμό φρούτων, όπως και ωμά φρούτα εποχής
Ταυτόχρονα 3 κούπες, από ένα μείγμα βοτάνων απο αγριμόνιο, χαμομήλι, ρίγανη, μελισσόχορτο και δενδρολίβανο.
Δίαιτα ΜΕ χυλό σίτου έκαναν ΚΑΙ ΟΙ Αρχαίοι
Ο Ιπποκράτης γράφει Οτι ΟΙ περισσότεροι Των ιατρών συνήθιζαν ΝΑ αναγράφουν κατά ΤΗΝ Διαδρομή Των οξέων νοσημάτων «πτισάνην κριθών» η οποία ήταν δυο ειδών, αδιήθητος και διηθημένη.
Και ο Γαληνός αναφέρει ότι «κριθώδη πτισάνην δι ‘οθονίου διηθέοντες διδόασι »δηλ κριθάρι βρασμένο αφού το στράγγιζαν από τουλπάνι έδιδαν στους άρρωστους το χυλό.
Για την διηθημένη πτισάνη, ήτοι το χυλό χωρίς σπυριά, ιδού τι αναφέρει ο πατέρας της
Ιατρικής.« Ή πτισάνη μέν λοιπόν, φρονώ ότι ορθώς προεκρίθη των σιτηρών γευμάτων εν τούτοις τοις νοσήμασι και επαινώ βεβαίως τούς προκρίναντας ταΰτην. Διότι το γλίσχρασμα αυτής είνε λεΐον και ομογενές και εύχάριστον και ολισιθηρόν και μετρίως πλαδαρόν και άδιψον και εΰέκπλυτον και οΰτε στέψιν φέρει ούτε δυσκολίαν έν τη πέψει, ούτε και άνοιδίσκεται εν τη κοιλία, διότι έχει λάβη κατά τήν εψησιν τήν μεγίστην διόγκωσιν τήν υπό τής φΰσεως αυτής επιτρεπομένην
»Η αδιήθητος πτισάνη είναι όπως το γνωστόν κολυβόζωμο, το οποίο παρασκευάζεται στις οικογενείας όταν κάνουν κόλλυβα για τα μνημόσυνα κτλ. Άλλα ο για θεραπεία χυλός σίτου διαφέρει από το κολυβόζωμο κατά το ότι δεν έχει καθόλου σπυριά, ούτε καρύδια ή μύγδαλα κτλ. άλλα μόνο ζάχαρη. Όταν περιέχει τέτοια μη ευκολόπεπτα στοιχεία, σχηματίζονται κόπρανα, δεν επιτυγχάνεται καλά ο θεραπευτικός σκοπός του να ξεπλυθεί ο γαστρεντερικός σωλήνας.
Στην Τουρκία διαδεδομένο είναι το ασιουρέ, το οποίο όμως έχει σταρι καρύδια σταφίδες κτλ.
Στην Αγγλία ανάλογο είναι το πόριτζ, πρωινή λαϊκή τροφή από σιτάρι βρασμένο και γάλα.
Και τα δύο εν σχέση με την παθογένεια που περιγράφουμε, είναι κατά τινά βαθμό ωφέλιμη τροφή.
Σε πολλά μέρη από της αρχαίας εποχής συνηθίζεται να τρώγουν σιτάρι βρασμένο, έχει δε ή τοιαύτη τροφή κάποιαν θρησκευτικό υγιεινή έννοια.
Στον Πόντο η δίαιτα αυτή λέγεται καντουμά, γίνεται ιδία την Σαρακοστή και θεωρείται ότι συντελεί προς καλυτέρευση της υγείας. Σε άλλα μέρη την παραμονή της πρωτοχρονιάς τρώγουν σιτάρι βρασμένο.
Εις το Μοναστήρι της Μακεδονίας τις πρώτες εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής κατά έθιμο θρησκευτικό τρώγουν σιτάρι βρασμένο.
Βιολογική εξήγηση Της θεραπείας Το σιτάρι Περιέχει: λεύκωμα 14% κυτταρίνη 3% άλατα 13% άμυλο 67% νερό 2% λίπος 1%. Όταν βράση το σιτάρι σε νερό, το λεύκωμά του γίνεται κολλοειδής διάλυσης, ευκολότερα πεπτομένη. Επειδή έχει τούτο μοριακό βάρος μικρότερο άλλων ζωικών λευκωμάτων, διασπάται ευκόλως εις μικρότερα πεπτίδια, τα οποία ταχέως πέπτονται. Το άμυλο (C6H10O5) ν έχει ειδικό βάρος 1.629 αποτελείται από μικροσκοπικούς στρόγγυλους κόκκους μεγέθους μεταξύ 0,002-0,004 χιλιοστομέτρων. Κατά την βράση οι κόκκοι του από την πρόσληψη νερού διογκόνοντε και σπάνε και έτσι σχηματίζεται ιξώδης μάζα, η αμυλόκολλα, η οποία γρήγορα επίσης πέπτεται, απορροφάται. Ένεκα τούτων, η παρατηρούμενη κατά την δίαιτα με χυλό σίτου ελαφρότητα στο στομάχι. Ενώ 4-5 πιάτα τροφή την ημέρα μπαίνει στο πεπτικό σωλήνα, η αίσθηση βάρους δεν υπάρχει καθόλου. Αυτό είναι η πρώτη αισθητή ανακούφιση των θεραπευομένων δυσπεπτικών. Κατά την Φυσιολογία η εκκρινόμενη από το συκώτι και δια του χοληδόχου πόρου εκχυνομένη στο έντερο χολή, συντελεί όπως το λίπος διασπάται σε γλυκερίνη, ευδιάλυτο στο νερό και σε άλλες λιπαρές ουσίας, γινομένας δια περαιτέρω βιοχημικών επεξεργασιών ευαπορροφήτους. Ο χυλός σίτου επειδή ως τροφή έχει ελαχιστότατο λίπος, διηθούμενος προς απορρόφηση του στο έσω τοίχωμα των εντέρων, συντελεί όπως διά της χολής και των πεπτικών υγρών γίνεται διάλυση των λιπαρών ουσιών, όσες ανάμικτες με άλατα και περιττωματικές ύλες είναι επικολλημένες στο έσω τοίχωμα των εντέρων, παρεμποδίζουν την απορρόφηση της τροφής. Όπως στους σωλήνας της θερμάστρας υπάρχει καπνιά, στους υδροσωλήνας πουρί από άλατα κλπ. του νερού, έτσι και στον εντερικό σωλήνα υπάρχει ακαθαρσία, χρονίως επικολλημένη. Σε αυτή την ακαθαρσία των εντέρων οφείλονται οι περισσότερες τοπικές και γενικές ασθένειες.
Πηγες
Η θεραπεία με χυλόν σίτου-Αργυρίου Κούζα, Ιατρού-Θεσσαλονίκη fytrowordpress.com
3 πίατα χυλό απο σιτάρι την ημέρα και ταυτόχρονα 2 ποτήρια χυμό φρούτων, όπως και ωμά φρούτα εποχής
Ταυτόχρονα 3 κούπες, από ένα μείγμα βοτάνων απο αγριμόνιο, χαμομήλι, ρίγανη, μελισσόχορτο και δενδρολίβανο.
Τι ακριβώς εννοείται με το ταυτόχρονα;
Σε κάθε γεύμα 2 ποτήρια χυμό και 3 κούπες μείγμα βοτάνων;
Κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Πορσδιορίστε παρακαλώ
δεν το λέω εγω αλλά η γιατρος Αργυρίου Κούζα, η δίαιτα είναι για όλη την διάρκεια της ημέρας