ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ – ΙΣΧΥΑΛΓΙΑ – ΠΟΝΟΙ ΜΕΣΗΣ – ΨΩΡΙΑΣΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ -ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ – ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ – ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ – ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ.

 

Η φύση υπήρξε η κυριότερη πηγή φαρμάκων για πάρα πολλούς αιώνες. Ακόμη και σήμερα περισσότερο από το 25% των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά προέρχεται από τη φύση. Όπως είναι γνωστό από τη Φαρμακολογία, τα Φάρμακα δεν επιφέρουν νέες λειτουργίες στον οργανισμό. Απλά τροποποιούν την ένταση των υπαρχουσών, μέσω επίδρασης στους βιοχημικούς μηχανισμούς που ήδη υπάρχουν στο σώμα.Επομένως κανένα φάρμακο δεν κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει η φύση. Απλά το κάνει καλύτερα, ή για την ακρίβεια καταλληλότερα.

Δεν είναι φρόνιμο να παίρνει κάνεις βολταρεν, μεζουλιτ ή άλλα χημικά αντιφλεγμονώδη, γιατί αυτά καταστέλλουν τη φλεγμονή για μερικές ώρες κάνοντας όμως το πρόβλημα πιο έντονο αργότερα. Καταπολεμούν το αποτέλεσμα (με ένα σωρό παρενέργειες) και αφήνουν την αιτία.

Το μεγαλύτερο φυσικό αντιφλεγμονώδες είναι το λάχανο. Και όταν τρώγεται αλλά και όταν δένεται με επιδέσμους πάνω στην πάσχουσα σωματική περιοχή η οποία θα έχει επαλειφθεί πρώτα με ζεστό ελαιόλαδο.

Πολυ καλά αποτελέσματα στις μυοσκελετικες παθήσεις έχει ο βελονισμός, η αρωματοθεραπεία, η γιόγκα, η υδροθεραπεία, η χυμοθεραπεία, το μασάζ και η δακτυλική πίεση και φυσικά η φυτοθεραπεία και η ειδική διατροφή με τροφές και συμπληρώματα διατροφής όπως και με βότανα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Για παραδειγμα οι βιταμινες C & Ε . Και για την καλύτερη λίπανση των αρθρώσεων στα οστεόφυτα προτείνεται η κατανάλωση γλυκοσαμινης και χονδροιτίνης (φυσικές ουσίες , άλλα ακριβές στο εμπόριο ).

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι κυρίως η άσπρη ζάχαρη (προτείνεται καστανή βιολογική από ζαχαροκάλαμο), το λευκό ψωμί, το αποφλοιωμένο ρύζι, το μαγειρικό αλάτι, η καφείνη, τα αναψυκτικά και όλα τα τηγανιτά.

Οι φλεγμονές, τις περισσότερες φορές οφείλονται σε λανθάνουσα κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι λίγο περίπλοκο και έχει να κάνει με το πως το συκώτι μεταβολίζει κάποιες τροφές και γενικά με την αποτοξίνωση του οργανισμού. Επίσης ειναι πολύ συχνό το φαινόμενο να έχουμε κάποιες προσωρινές αλλεργίες σε κάποιες τροφές (ακόμα και αν είναι φυτικές) όπως πχ σε προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη (βλ. ψωμί) ή στο καλαμπόκι κ.τ.λ. Περιοδική αποχή άπω τέτοιες τροφές βοηθάει.

Πολύ δραστικές λύσεις είναι η υδροθεραπεία (θειούχα ή ραδιούχα θερμά λουτρά), η σάουνα και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Με τη διούρηση και τον ιδρώτα αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας πολύ αποτελεσματικά. Επίσης στην αποτοξίνωση συντελεί και το αναποφλοίωτο ρύζι.

Το πρόβλημα συνδέεται άρρηκτα και με το συκώτι που συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις αδυνατεί να αποτοξινώσει επαρκώς τον οργανισμό. Οι τοξίνες μένουν στο αίμα και ανακυκλώνονται και στην συνέχεια συσσωρεύονται σε σημεία που δέχονται πίεση όπως οι αρθρώσεις, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα γόνατα κ.τ.λ.

Το χάσιμο κιλών βοηθάει. Η θάλασσα επίσης. Η ήπια κολύμβηση ακόμα περισσότερο, γιατί μέσα στο νερό η μέση δεν δέχεται κραδασμούς. Οι κοιλιακοί και οι κάμψεις καλό είναι να αποφεύγονται.

Τα τυριά και όλα τα ζωικά, η καφείνη, το ανθρακικό, τα τηγανιτά, η χημική άσπρη ζάχαρη, το αλκοόλ και το πολύ αλάτι είναι βασικό να κοπούν γιατί αυτά είναι που δημιουργούν τις τοξίνες στο συκώτι. Ειδικά τα γαλακτοκομικά με τη λακτόζη που περιέχουν, χειροτερεύουν τις φλεγμονές.

Τέλος, οι “βεντούζες” συντελούν πολύ στην αποτοξίνωση.

ΒΟΤΑΝΑ με αντιφλεγμονωδη δραση:

Φασκόμηλο, Γαιδουραγκαθο (χοληδοχος κυστη), Δεντρολιβανο(αντιοξειδωτικο), Υπερικο, Γιγκο μπιλομπα, Χαμομήλι, Αλόη, Σκόρδο, Αστράγαλος, Αχιλλέα, κουρκουμας-κιτρινοριζα (κουρκουμινη), ρίγανη (αντιοξειδωτικη δραση).Το αρπαγοφυτο

 

Τρίψιμο με το κεντρί της τσουκνίδας στις πρησμένες αρθρώσεις.

 

Τσάι τσουκνίδας, 4 φλυτζάνια την ημέρα.

 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ:

Βιταμινη C, βιοφλαβονοειδη, ω-3 λιπαρα οξεα, μαγνησιο, σεληνιο, βιταμινη E, Γλυκοζαμινη-χονδροιτινη, κρεμα καψαικινης για επαλειψη, τσουκνιδα (περιεχει βοριο που βοηθα τα οστα να διατηρουν το ασβεστιο.

Τροφές αντιφλεγμονωδεις:

Αυστηρη χορτοφαγια (σαλατες-οσπρια), λαχανο (ισχυρη αντιφλεγμονωδης δραση), το σελινο, αναποφλοιωτο ρυζι(αποτοξινωτικο), μηλο, μαυρο φραγκοσταφυλο, ιχθυελαιο(ω-3) σε παχια ψαρια( οπως σκουμπρι, σαρδελα, σολωμος), σκορδο, πιπεροριζα, κρεμμυδι (κερκετινη), ανανας (βρωμελινη), καυτερες πιπεριες κοκκινες-τσιλι (καψαικινη), φασκομηλο.

Οι σταφιδες και το σταφυλι περιεχουν πολλα χημικα (ρεσβερατρολη, σαλικυλικο οξυ, φερουλικο οξυ ,ασκορβικο οξυ, κινναμικο οξυ, κουμαρινη, μυρικετινη, βαλανοκετονη,

Καρύδια και σπόροι ηλίανθου

Αρθρίτιδα – Αρθροπάθεια – ισχιαλγία – ρευματισμοί.

Σκόρδο, σπαράγγι, αγκινάρα, λάχανο, αγγούρι, ραδίκι, κρεμμύδι, κεράσι, φράουλα, λεμόνι, μήλο, τομάτα, γκρέιπ φρουτ, πράσο, μαυροράπανο, ραπάνι, σταφύλι.

Τροφές που περιέχουν γλουταθειονη.

 

Μπρόκολο, λάχανο,σπαράγγι, κουνουπίδι, πατάτες, ντομάτες, αντράκλα, αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, καρπούζια, ροδακινα.

δεντρολιβανο και ριγανη (αντιοξειδωτικες μινθες), μεντα, δυοσμος θυμαρι, θρουμπι, μελισσοχορτο, βασιλικος με τζιτζερ και κουρκουμα.

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, Η ΡΙΓΑΝΗ, Η ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ.

Τσαι από φλοιο ιτιας (σαλικινη), με γλυκοριζα ( περα από την αντιφλεγμονωδη δραση, προστατευει από τις στομαχικες διαταραχες της ιτιας) και σκορδο (προστατευει από την αυξηση της πιεσης που μπορει να προκαλεσει η γλυκοριζα σε μακροχρονια χρηση της η σε απορροφηση μεγαλων ποσοτητων).βοηθουν στην θεραπεια της αρθριτιδας.

Αντιοξειδωτικες τροφες:

Αβογκαντο, μπροκολο, καρυδια, σπαραγγια, λαχανο, καροτο, ντοματα, σπανακι, κολοκυθα, γλυκοπατατα, καρπουζι, κρεμμυδι, σκορδο, καυτερη πιπερια, κιμινο, γαρυφαλο, πιπεροριζα, μοσχοκαρυδο, μεντα, φασκομηλο, δυοσμος, μαρουλι, σουσαμι, βρωμη, φυστικι αραπικο, πορτοκαλι, μουρα, βασιλικος, γλυκοριζα.

Ερευνα-συλλογη στοιχειων-συνταξη : Γιαννης Δογανης

Σύμβουλος μη συμβατικής θεραπευτικής (ολιστική βοτανική θεραπευτική, ανθοϊάματα Dr.E.Bach, Fes, Bush, Yoga-meditation).

Π.χ. Menyanthes trifoliata, harpagophytun procumbens.

Πηγη: Κoen Rasel – Φαρμακοποιος / Υποψήφια διδάκτωρ στη σχολή Ιατρικής ,Τμήμα Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας