20 ΓΝΩΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Επίσης το site λειτουργεί με εθελοντές και ανεβάζουμε άρθρα που βρίσκουμε ενδιαφέροντα από άλλες ιστοσελίδες (γι'αυτό υπάρχει και η πηγή στο τέλος του άρθρου). Δεν είμαστε δημοσιογράφοι ή γιατροί ώστε να κάνουμε πιστοποίηση της ορθότητας του άρθρου, γι'αυτό εάν έχετε κάποια γνώση επιπλέον πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, τα σχόλια σας είναι πάντα καλοδεχούμενα. Και εμείς μαθαίνουμε όπως και εσείς.

Επικίνδυνα κάποια σκευάσματα αν λαμβάνονται επί πολλά χρόνια και καθημερινά.
Κάποια μη συνταγογραφούμενα αλλά ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της αϋπνίας, της κατάθλιψης και της αλλεργίας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται για φάρμακα τα οποία έχουν αντιχολινεργική δράση. Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί και να σταματήσει να παίρνει τα φάρμακα που έχει ανάγκη.

Η αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες δόσεις αυτών των σκευασμάτων συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στους ηλικιωμένους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας αφορά τα ηλικιωμένα άτομα που λαμβάνουν τα φάρμακα καθημερινά για τρία ή περισσότερα χρόνια.

Η δρ Σέλι Γκρέι και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 3.434 ανθρώπων, ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, που κατά την έναρξη της μελέτης δεν εμφάνιζαν συμπτώματα άνοιας. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, κατέγραψαν το ιατρικό ιστορικό κάθε συμμετέχοντος όπως και τι φάρμακα λάμβανε, καταλήγοντας έτσι στο πόσοι λάμβαναν σκευάσματα με αντιχολινεργική δράση, σε τι δοσολογία και με ποια συχνότητα, και τελικά συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τις διαγνώσεις άνοιας που έγιναν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Η αμερικανική μελέτη, αξίζει να σημειωθεί, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες ονομασίες φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά περιγράφει τους τύπους θεραπειών που χρησιμοποιούνται. Μεταξύ των επικίνδυνων σκευασμάτων συγκαταλέγονται τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά για τη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης, τα αντιισταμινικά που χρησιμοποιούνται κατά των αλλεργιών αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κατά της αϋπνίας και τα αντιμουσκαρινικά που χρησιμοποιούνται για την ακράτεια. Περίπου το ένα πέμπτο των φαρμάκων είχε αγοραστεί χωρίς να υπάρχει ιατρική συνταγή.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 797 συμμετέχοντες εμφάνισαν συμπτώματα άνοιας. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ιατροί και φαρμακοποιοί μπορεί να θελήσουν να προσφέρουν στους ασθενείς διαφορετικές θεραπείες, ενώ, όταν αναγκάζονται να χορηγήσουν τέτοια φάρμακα, θα πρέπει να δίνουν τη μικρότερη δόση για τον λιγότερο δυνατό χρόνο.

πηγη

http://www.kathimerini.gr/801209/article/epikairothta/episthmh/eyreias-xrhsews-farmaka-isws-prokaloyn-anoia

20 Φάρμακα γνωστό ότι προκαλουν απώλεια μνήμης

Εδώ είναι μια λίστα των φαρμάκων που είναι γνωστά ότι έχουν απώλεια μνήμης ως πιθανή παρενέργεια:

για Πάρκινσον – σκοπολαμίνη, ατροπίνη, γλυκοπυρρολικό
για την επιληψία – φαινυτοΐνη ή Dilantin
παυσίπονα – ηρωίνη, μορφίνη, κωδεΐνη
υπνωτικά χάπια – Ambien, Lunesta, Sonata
βενζοδιαζεπίνες – Valium, Xanax, Ativan, Dalmane
κινιδίνη
ναπροξένη
στεροειδή
αντιβιοτικά (κινολόνες)
αντιισταμινικά
ιντερφερόνες
ναρκωτικά υψηλή αρτηριακή πίεση
ινσουλίνη
βήτα αποκλειστές (ιδιαίτερα εκείνα που χρησιμοποιούνται για το γλαύκωμα)
μεθυλοντόπα
αντιψυχωτικά – Χαλντόλ, Mellaril
τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά
λίθιο
βαρβιτουρικά – Amytal, Nembutal, Seconal, φαινοβαρβιτάλη
φάρμακα χημειοθεραπείας
Ο κατάλογος αυτός συναρμολογούνται από τον Richard C. Mohs, Ph.D., πρώην αντιπρόεδρο του Τμήματος Ψυχιατρικής του Mount Sinai School of Medicine.

πηγη

http://www.realfarmacy.com/beware-20-medications-cause-memory-loss/